132/23 Kuchnie świata w wersji keto. Wydanie rozszerzone Ewelina Podrez-Siama

Przepisy wielu smaków w wersji keto. Uważam, że jest to dla każdego inspiracja kulinarna. Jednak popatrz tylko na ten wpis.

Przepisy w stylu Keto

Pierwsze co nasuwa się mi na myśl, to wytłumaczenie pojęcia KETO. Na blogu autorki mamy wytłumaczone co to jest KETOZA :

Ketoza jest alternatywnym procesem metabolicznym, w którym organizm przekształca tłuszcz w ciała ketonowe (ketony) i używa ich jako głównego źródła energii (zamiast glukozy)

Odwiedź autorkę: https://ms-fox.pl/slownik/ketoza/

Przepisy z różnych stron …

Przeglądając książkę na pewno zauważycie, że jest kolorowa i wzbogacona pięknymi fotografiami, a do tego wieloma alternatywami jednego dania. Przepisy mogą być podstawą, do której w miarę ochoty i możliwości można dodawać własne składniki. Przepisy te są w wersji keto, ale też są świetną bazą do wielu kulinarnych pomysłów. Przy tym inspiracje zostały podzielone na kraje ich pochodzenia. Dzięki temu mamy różnorodność smaków i tak przemierzamy kulinarnie kuchnie tych krajów:

  • amerykańska
  • francuska
  • grecka
  • włoska
  • polska
  • indyjska
  • potrawy z różnych zakątków świata
  • kuchnia świąteczna różnych zakątków świata

W tych przepisach znajdziemy nasze rodzime potrawy dopasowane do wersji keto. Do tego co kilka stron kusić będą nas desery, ciasta i ciasteczka.. Jeżeli jednak nawet na świąteczny stół czy porę urodzinowego przyjęcia coś się znajdzie, ponieważ jest tam duża różnorodność smaków i również pomysłów.

Układ strony przepisów

Autorka ma na swoim koncie już kilka książek kulinarnych. To wydanie rozszerzone, w którym ujęła mnie dbałość o wszechstronność każdego przepisu. Mamy ujęty czas przygotowania, składniki oraz kolejne kroki. Ale co najbardziej mnie zaskoczyło i ujęło to protipy, które powodują, że ilość wariantów danego przepisu oraz różnorodność z jaką możemy przygotować podane dania, staje się kilkukrotnie większa od tych podanych w spisie treści. Ja oczywiście rozpoczęłam przygodę od kuchni włoskiej. Jednak spójrzcie na poniższe zdjęcia, tak każdy przepis jest przedstawiony :

Krem pomidorowy poszedł na pierwszy ogień, i cóż mogę powiedzieć? Że moja pomidorowa nigdy nie była tak dobra?!

Miałam jasne wytyczne, składniki dostępne w każdym sklepie, pozostało tylko działać.

Znalazłam tutaj nie tylko nowe smaki z kilku krajów, ale i nasze tradycyjne polskie potrawy w nowej odsłonie. Znalazłam tu potrawy mięsne, rybne, desery, zupy, sałatki. Wszystko wydaje się smaczne i kolorowe. A przy jasnych przepisach, zwięźle napisanych z dodatkowymi podpowiedziami na najbliższy czas mam wiele różnorodnych posiłków w zanadrzu. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, a może spróbować swoich sił w kuchni lub diety Keto, to jest to dobra droga by w twoje ręce wpadła ta książka.

Jeżeli czytałyście/czytaliście już tę książkę, proszę podzielcie się ze mną swoimi wrażeniami. Jeżeli jeszcze nie miałyście/mieliście okazji zapoznać się z jej treścią,
może moja opinia Was do tego skłoni.

Książka ląduje w naszych przeczytanych książkach.
Dziękuję wydawnictwu za egzemplarz do recenzji i możliwość poznania tych smacznych przepisów.

  • Tytuł: Kuchnie świata w wersji keto. Wydanie rozszerzone
  • autor: Ewelina Podrez-Siama
  • data wydania: 2023
  • wydawnictwo:Zwierciadło
  • ilość stron:
  • ocena: 8/10
Otagowano , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *