22/23 Emily w Paryżu książka kucharska

Emily w kuchni? Czemu nie!

“Emily w Paryżu” to nie tylko serial , ale i oficjalna książka kucharska, która łączy serial i podróż by poznać francuską kuchnię.

Po pierwsze to serialowa książka kucharska. Pierwsze co przychodzi mi na myśl, gdy słyszę tytuł “Emily w Paryżu” to paryskie uliczki, które prowadzą nas do restauracji Gabriela! Ta serialowa, romantyczna i szalona historia pokazuje pracę Emily, która zajmuje się social mediami w paryskiej agencji marketingowej. Poznajemy zespół Paryżan nieprzychylnych Emily, ale również kolejno zwariowanych innych bohaterów z którymi Emily poznaje Paryż i kuchnię francuską.

Nie da się nie zauważyć, że dużą rolę w tym serialu odgrywają smakołyki francuskie. Bohaterowie często siedzą przy stolikach wystawionych przy ulicach paryskich restauracji czy też jedzą wspólnie posiłki. A wieczorami imprezują przy różnych trunkach. To wszystko właśnie mieści się w książce kucharskiej z ujęciami z serialu. Z jednej strony opowiada urywkami zdarzenia z serialu a z drugiej serwuje nam pyszne dania i ich zdjęcia.

Dania główne, przystawki i słodkie wypieki!
Serial, kuchnia i podróż do Paryża.

Układ książki

Książka podzielona jest na kilka głównych części, ale można też szukać przepisów przez indeksy czy spis treści. Każdy przepis zawiera liczbę składników, ilość osób dla których jest przewidziana dana porcja oraz szczegółowy zakres przygotowania. Na samym wstępie jednak znajdziemy krótki opis dania oraz sytuację w której gościła w serialu. Przepisy są opatrzone zdjęciami samych potraw lub po prostu kadru z serialu. Dla fanów serialu, gotowania czy francuskiej kuchni jest to ciekawa pozycja książkowa. Przepisy są czytelnie wypisane, tak samo jak składniki. Posiadają ważne wskazówki dzięki, którym danie ma szansę nam udać się wyśmienicie. Znajdziemy również przeliczniki wag oraz propozycje zamienników składników w daniach, także możemy je przyrządzić je kilka razy w innym wydaniu.

Francuska zupa cebulowa
Emily i Mindy

Jakie przepisy znajdziemy w środku?

Książka nie ma twardej oprawy, ale kolorowe zdjęcia na całą stronę. Bardzo długo czuć drukarską farbę na tych zwyczajnych stronach i to jest jedyny minus tej kolorowej i niepowtarzalnej książki.
Znajdziemy tutaj serowe pieczonego łososia, francuską zupę cebulową, sałatkę nicejską, wołowinę po burgundzku, kilka popisowych dań Gabriela po francusku 😁. Coś na słodko, czyli îles flottantes bezowe wysepki lub sławne waniliowe makaroniki lub maślane croissanty. Słodki crème brûlée z kruchą skorupką, najbardziej francuskie danie Ratatouille czy drinki na zimną noc lub lunch.

Zwiedzimy różne rejony Francji i poznamy smaki typowe dla tych zakątków. To jednocześnie kulinarna podróż, w którą może wybrać się każdy fan franuskiej kuchni i serialu.

Książkę do recenzji otrzymałam od wydawnictwa Pascal.

Jeżeli czytałyście/czytaliście już tę książkę, proszę podzielcie się ze mną swoimi wrażeniami. Jeżeli jeszcze nie miałyście/mieliście okazji zapoznać się z jej treścią,
może moja opinia Was do tego skłoni. 

Książka zostaje dopisana do naszej listy przeczytanych pozycji.

Otagowano , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *